Włoska pizza z włoskimi suszonymi pomidorami

Włoska pizza z włoskimi suszonymi pomidorami

Składniki

Ciasto (4 porcje):

  • 547 g mąki pszennej typ 00
  • 356 ml zimnej wody
  • 16,4 g soli
  • 1,1 g suchych drożdży lub 2,2 g świeżych drożdży
  • Oliwa z oliwek do posmarowania ciasta
  • Semolina do podsypania pizzy

Sos:

  • Passata pomidorowa
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Czosnek
  • Zioła (oregano, bazylia)
  • Sól

Dodatki:

  • Pomidory suszone na słońcu Ponti
  • Szparagi zielone
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Świeża bazylia

Sposób przygotowania

Ciasto na pizze najlepiej przygotować wcześniej. Ja zwykle przygotowuje ciasto rano, żeby można było cieszyć się smakiem Włoch wieczorem przy lampce dobrego włoskiego wina. Można też przygotować ciasto dzień wcześniej i gotowe kulki pizzy (o tym niżej w przepisie) włożyć do lodówki.

Do wyrobienia ciasta na pizze używamy zimnej wody, ponieważ w odróżnieniu od innych ciast chcemy wydłużyć czas wyrastania i otrzymać dobrze napowietrzone i pyszne ciasto po upieczeniu.

Zaczynamy od przygotowania składników na ciasto. Do przygotowania ciasta na włoską pizze potrzebujesz tylko czterech składników w proporcjach: mąka typ 00 (100%), zimna woda (65%), sól (3%), drożdże (0,2%). Jeśli potrzebujesz więcej lub mniej ciasta, bez problemu możesz przeliczyć sobie składniki korzystając z powyższych proporcji. W składnikach znajdziesz dokładne ilości na cztery porcje.

Składniki na włoską pizze

Wyrabianie ciasta:

Przygotuj duże naczynie lub misę.

Do misy dodajemy całą wodę i rozpuszczamy w niej sól.
Drożdże nie lubią słonej wody, więc potrzebuje najpierw stworzyć bufor pomiędzy drożdżami a słoną wodą.
W tym celu dodaj 10% mąki i wymieszaj ją całkowicie razem z wodą.
Teraz możesz dodać drożdże i pozostałą mąkę.

Mieszaj ciasto w misce np. przy użyciu łyżki. Na początku ciasto będzie trochę suche i „łuszczące się”, ale nie martw się, podczas wyrabiania uzyska odpowiednią konsystencje. Jak wszystkie składniki się połączą zacznij wyrabianie ciasta dłońmi. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wyjmij ciasto na blat (posyp minimalną ilość mąki na blat – naprawdę minimalną, żeby nie wysuszyć ciasta) i wyrabiaj dalej przez 10 do 20 minut. Rozciągaj ciasto od siebie używając nadgarstka po czym składaj je do środka, żeby złapać jak najwięcej powietrza.

Po wyrabianiu uformuj dużą kulę i przełóż do miski lekko nasmarowanej oliwą z oliwek, a następnie przykryj ściereczką i zostaw na minimum dwie godziny w temperaturze pokojowej.

Dzielenie ciasta i dalsze wyrastanie:

Wyjmij ciasto i podziel je na cztery równe części.

Dzielenie ciasta na porcje

Z każdej porcji uformuj kulkę tak, żeby z żadnej strony nie było żadnej dziury (powietrze musi pozostać w środku ciasta). Ułóż na blasze lekko nasmarowanej oliwą w odstępach od siebie, a następnie owiń folią spożywczą. Tak przygotowane kulki można zostawić w lodówce i wykorzystać np. na drugi dzień lub pozostawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin, jeśli chcemy piec pizze tego samego dnia.

Sos na pizze:

W garnku podgrzać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i wrzucić posiekany czosnek razem z ziołami (ilość według uznania), a następnie dodać passate pomidorową. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.

Formowanie pizzy:

Po wyrośnięciu kulki nadają się już do formowania pizzy. Ostrożnie ściągamy kulkę z blachy uważając, żeby nie naruszać brzegów. Blat podsypujemy trochę mąką.
Ciasto naciskamy od środka do brzegów pozostawiając około 2-3 cm po brzegach ciasta.
Brzegów nie naciskamy, w nich znajduje się powietrze.
Ciasto rozciągać do uzyskania odpowiedniej grubości. Powinno być cienkie, ale nie przezroczyste (uważać, żeby nie zrobiły się dziury). Nadmiar mąki zsuwamy na bok a spód pizzy podsypujemy odrobiną semoliny.

Formowanie pizzy

Ciasto przekładamy na łopatę i dodajemy swoje ulubione składniki.

Podstawowe składniki na pizze

Ja zawsze zaczynam od bazy, czyli sosu pomidorowego, na który nakładam ser mozzarella. Na taką bazę nakładam ulubione składniki. W moim przypadku wybrałam zielone szparagi, pieczarki, cebulę i suszone pomidory marki Ponti. Polecam dodać pomidory pod koniec pieczenia pizzy.

Składniki na pizze

Pieczenie pizzy:

Istnieje kilka sposobów dobrego upieczenia pizzy w warunkach domowych.

Jeśli posiadasz kamień do pizzy, nagrzej go w piekarniku minimum godzinę przez rozpoczęciem pieczenia w maksymalnej temperaturze. Jeśli Twój piekarnik ma powyżej 300 stopni czas wypiekania takiej pizzy to około 5-6 minut. W niższych temperaturach potrzeba trochę więcej czasu. Pizza musi być zarumieniona z każdej strony. Jeśli lubisz lekko przypalone brzegi przetrzymaj pizze chwilkę dłużej.

Jeśli posiadasz specjalny piecyk do pizzy, który osiąga większe temperatury pieczenia, wrzuć pizze dosłownie na kilka minut do zarumienienia się pizzy z każdej strony.

Jeśli nie posiadasz ani kamienia do pizzy, ani specjalnego piecyka, możesz gotową pizze wrzucić na nieprzywierającą patelnię aż do momentu zarumienia się ciasta od spodu, a następnie wstawić pizze dosłownie na chwilę do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla lub grzaniem od góry (maksymalna temperatura).

Gotowa pizza:

Upieczoną pizze wyjmujemy, kroimy na równe części i przystrajamy świeżą bazylią.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram