Tarta z cukinią

Składniki

Farsz:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g fety
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • garść tartego, dobrego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki od tarty( brzegi ciasta powinny sięgać do połowy foremki). Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C z termoobiegiem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy na wystudzonym cieście. Następnie układamy fetę pokrojoną w kostkę. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w bardzo cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Umyte pomidorki kroimy w plasterki i układamy na cukinii. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy za pomocą widelca. Dodajemy śmietanę, mleko, przyprawy pokrojone listki bazylii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie mieszamy i wylewamy na warzywa. Wierzch posypujemy tartym serem żółtym i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 stopni C około 40 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram