Składniki
Farsz:
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- 100 g fety
- 4 łyżki śmietany 12%
- 4 łyżki mleka
- 2 jajka
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- garść tartego, dobrego sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
Ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki od tarty( brzegi ciasta powinny sięgać do połowy foremki). Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C z termoobiegiem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i rozkładamy na wystudzonym cieście. Następnie układamy fetę pokrojoną w kostkę. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w bardzo cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Umyte pomidorki kroimy w plasterki i układamy na cukinii. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy za pomocą widelca. Dodajemy śmietanę, mleko, przyprawy pokrojone listki bazylii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie mieszamy i wylewamy na warzywa. Wierzch posypujemy tartym serem żółtym i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 stopni C około 40 minut.