
Strogonow wegetariański
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ogórki kiszone
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g kotletów sojowych
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki garam masala
Sposób przygotowania
Kotlety sojowe moczymy około 10 minut w bulionie warzywnym lub w wodzie z dodatkiem przypraw i sosu sojowego. Po tym czasie kotlety przekładamy na sitko do odsączenia i kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Ogórki kiszone kroimy w słupki lub w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki oraz paprykę i smażymy aż warzywa zmiękną. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojone kotlety sojowe i chwilę smażymy. Następnie dodajemy ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, musztardę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę i doprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami takimi jak kasza gryczana, makaron czy placki ziemniaczane.
Dziękuję za szybki przepis na obiadek. Dzisiaj u mnie zapiekanka z brokuła, ale w bajbliższym czasie na pewno będzie strogonow. Pozdrawiam 👌