Strogonow wegetariański

Strogonow wegetariański

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g kotletów sojowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki garam masala

Sposób przygotowania

Kotlety sojowe moczymy około 10 minut w bulionie warzywnym lub w wodzie z dodatkiem przypraw i sosu sojowego. Po tym czasie kotlety przekładamy na sitko do odsączenia i kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Ogórki kiszone kroimy w słupki lub w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki oraz paprykę i smażymy aż warzywa zmiękną. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojone kotlety sojowe i chwilę smażymy. Następnie dodajemy ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, musztardę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę i doprawiamy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami takimi jak kasza gryczana, makaron czy placki ziemniaczane.

Udostępnij:

1 komentarz

  1. Grażyna Galejczuk
    31 marca, 2025 / 9:22 am

    Dziękuję za szybki przepis na obiadek. Dzisiaj u mnie zapiekanka z brokuła, ale w bajbliższym czasie na pewno będzie strogonow. Pozdrawiam 👌

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram