Steki z kalafiora

Steki z kalafiora
Steki z kalafiora

Składniki

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • około 200 g startego sera mozzarella
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • pokrojona natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

W małej miseczce mieszamy oliwę, przyprawy oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz płatki drożdżowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Usuwamy liście z kalafiora, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok 2 cm. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Plastry kalafiora rozkładamy na blaszce do pieczenia i smarujemy oliwą z przyprawami z obu stron. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i pieczemy 20 minut. Następnie steki ostrożnie przewracamy na drugą stronę i posypujemy startym serem mozzarellą. Zmniejszamy temperaturę na 180 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu steki z kalafiora posypujemy natką pietruszki i podajemy.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram