Składniki
- 1 kalafior średniej wielkości
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- około 200 g startego sera mozzarella
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- pokrojona natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
W małej miseczce mieszamy oliwę, przyprawy oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz płatki drożdżowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Usuwamy liście z kalafiora, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok 2 cm. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Plastry kalafiora rozkładamy na blaszce do pieczenia i smarujemy oliwą z przyprawami z obu stron. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C i pieczemy 20 minut. Następnie steki ostrożnie przewracamy na drugą stronę i posypujemy startym serem mozzarellą. Zmniejszamy temperaturę na 180 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu steki z kalafiora posypujemy natką pietruszki i podajemy.