
Składniki
- 1 opakowanie kotletów sojowych
- 1 litr gorącej wody
- 6 pieczarek
- 6 suszonych grzybów
- 1/2 łyżeczki soli
- około 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 czubata łyżeczka przyprawy gyros
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Do gorącej wody wlewamy sos sojowy, dodajemy sól i pieprz. Wkładamy kotlety i moczymy przez około 30 minut. W międzyczasie w garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki i suszone grzyby. Wszystko razem kilka minut podsmażamy. Wyjmujemy kotlety z wody i przekładamy do cebuli i grzybów. Zalewamy około 1/2 części płynu, w której moczyły się kotlety. Dusimy na małym ogniu aż płyn zredukuje się do połowy. Wsypujemy przyprawę gyros i majeranek oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli sos będzie za gęsty to możemy jeszcze dodać więcej płynu z moczenia kotletów. Bitki możemy podać z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym lub z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.