Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka : lubczyku, ziół prowansalskich, bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i chwilę podsmażamy. Wrzucamy marchewkę, paprykę i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy pieczarki, przyprawy i na samym końcu cukinię. Podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Całość dusimy do miękkości warzyw i ewentualnie doprawiamy do smaku. Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przekładamy na talerze, na wierzchu układamy warzywa i podajemy.