Spaghetti z warzywami

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka : lubczyku, ziół prowansalskich, bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i chwilę podsmażamy. Wrzucamy marchewkę, paprykę i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy pieczarki, przyprawy i na samym końcu cukinię. Podlewamy odrobiną wody z gotowania makaronu. Całość dusimy do miękkości warzyw i ewentualnie doprawiamy do smaku. Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przekładamy na talerze, na wierzchu układamy warzywa i podajemy.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram