Składniki
- 200 g kurek
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
- 200 g makaronu ze szpinakiem
Sposób przygotowania
Kurki dokładnie czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy aż będzie lekko złocista. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kurki z tymiankiem i smażymy aż cała woda odparuje( około 7 minut). Wlewamy śmietankę i całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, odcedzamy. Do sosu z kurek przekładamy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy aby sos równomiernie się rozprowadził. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Sos z kurek możemy również podawać do ryżu lub do placków ziemniaczanych.