Sos z kurek

Sos z kurek
Sos z kurek

Składniki

  • 200 g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • 200 g makaronu ze szpinakiem

Sposób przygotowania

Kurki dokładnie czyścimy i płuczemy pod bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy aż będzie lekko złocista. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kurki z tymiankiem i smażymy aż cała woda odparuje( około 7 minut). Wlewamy śmietankę i całość gotujemy przez kilka minut na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, odcedzamy. Do sosu z kurek przekładamy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy aby sos równomiernie się rozprowadził. Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Sos z kurek możemy również podawać do ryżu lub do placków ziemniaczanych.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram