Ryba a’la po grecku

Ryba a'la po grecku
Ryba a’la po grecku

Składniki

  • 450 g polędwicy z dorsza
  • 2 duże białe cebule
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • po 1 łyżeczce : bazylii, oregano, ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Rybę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniczku papierowym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę przez kilka minut. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Podlewamy odrobiną wody i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy przyprawy i passatę pomidorową. Na koniec dodajemy polędwicę z dorsza, oliwki, kapary delikatnie mieszamy i dusimy około 10 minut. Rybę możemy podawać z ugotowanym ryżem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram