
Składniki
- 450 g polędwicy z dorsza
- 2 duże białe cebule
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- po 1 łyżeczce : bazylii, oregano, ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rybę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniczku papierowym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę przez kilka minut. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Podlewamy odrobiną wody i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy przyprawy i passatę pomidorową. Na koniec dodajemy polędwicę z dorsza, oliwki, kapary delikatnie mieszamy i dusimy około 10 minut. Rybę możemy podawać z ugotowanym ryżem.