Risotto z bobem

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • około 1,5 litra warzywnego, gorącego bulionu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora (tylko jasna część)
  • 250 g mrożonego bobu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 8-10 minut i obieramy. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i szklimy przez kilka minut cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy do momentu aż będzie szklisty. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i por pokrojony w piórka. Chwilę podsmażamy i dolewamy 1/2 szklanki bulionu. Mieszamy, jak ryż wchłonie cały bulion dolewamy kolejną porcję. Do risotto dodajemy masło, koperek, bób, przyprawy i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy około 20 minut, ewentualnie przyprawiamy do smaku i podajemy.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram