Składniki
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto
- około 1,5 litra warzywnego, gorącego bulionu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek pora (tylko jasna część)
- 250 g mrożonego bobu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 8-10 minut i obieramy. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i szklimy przez kilka minut cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy do momentu aż będzie szklisty. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i por pokrojony w piórka. Chwilę podsmażamy i dolewamy 1/2 szklanki bulionu. Mieszamy, jak ryż wchłonie cały bulion dolewamy kolejną porcję. Do risotto dodajemy masło, koperek, bób, przyprawy i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy około 20 minut, ewentualnie przyprawiamy do smaku i podajemy.