Składniki
Pulpety:
- 1 puszka białej fasoli
- 180 g naturalnego tofu
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- około 3 łyżek posiekanego koperku
- 4 łyżki mąki owsianej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- po 1 łyżeczce: bazylii i oregano
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki gęstej śmietany 18% o temperaturze pokojowej
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Fasolę przekładamy na sitko, płuczemy pod bieżącą wodą. Dokładnie odsączamy i blendujemy. Tofu bardzo dokładnie osuszamy na ręczniczku papierowym. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na oliwie przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do miski przekładamy pokruszone tofu, fasolę, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na koniec dodajemy przyprawy, koperek, musztardę i mąkę owsianą. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Z masy formujemy pulpeciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 35 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy passatę pomidorową, bazylię, oregano, cukier, sos sojowy. Dodajemy pieprz, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszamy. Sos pomidorowy możemy dodatkowo posypać koperkiem. Pulpeciki podajemy z sosem z ugotowanymi ziemniakami i surówką.