Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

Pulpety:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 180 g naturalnego tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • około 3 łyżek posiekanego koperku
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • po 1 łyżeczce: bazylii i oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% o temperaturze pokojowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Fasolę przekładamy na sitko, płuczemy pod bieżącą wodą. Dokładnie odsączamy i blendujemy. Tofu bardzo dokładnie osuszamy na ręczniczku papierowym. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na oliwie przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do miski przekładamy pokruszone tofu, fasolę, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na koniec dodajemy przyprawy, koperek, musztardę i mąkę owsianą. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Z masy formujemy pulpeciki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 35 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy passatę pomidorową, bazylię, oregano, cukier, sos sojowy. Dodajemy pieprz, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszamy. Sos pomidorowy możemy dodatkowo posypać koperkiem. Pulpeciki podajemy z sosem z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram