
Składniki
Ciasto pierogowe:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 280 ml gorącej wody
Farsz:
- 750 g mrożonego szpinaku
- 250 g ricotty o temperaturze pokojowej
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Skwarki:
- 1 duża pietruszka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Farsz:
Szpinak rozmrażamy na sitku. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy szpinak i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę podsmażamy, dodajemy przyprawy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Skwarki:
Pietruszkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na rumiano pietruszkę. Następnie dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kurkumę i robimy dołek. Podgrzewamy wodę, przelewamy do naczynia i dodajemy sól z olejem. Dodajemy całość do mąki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto dzielimy na kawałki, resztę przykrywamy ściereczką. Wałkujemy kawałek ciasta, kroimy na kawałki 1 cm i wałkujemy cienko. Nakładamy po 1-2 łyżeczki farszu i lepimy brzegi. Z resztą ciasta robimy to samo. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oliwy. Lekko mieszamy drewnianą łyżką i czekamy jak wypłyną. Od tego czasu gotujemy 2 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi podajemy ze skwarkami z pietruszki.