Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Pierogi ze szpinakiem i ricottą
Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Składniki

Ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 280 ml gorącej wody

Farsz:

  • 750 g mrożonego szpinaku
  • 250 g ricotty o temperaturze pokojowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Skwarki:

  • 1 duża pietruszka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Farsz:

Szpinak rozmrażamy na sitku. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy szpinak i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę podsmażamy, dodajemy przyprawy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy ser ricotta, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Skwarki:

Pietruszkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na rumiano pietruszkę. Następnie dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kurkumę i robimy dołek. Podgrzewamy wodę, przelewamy do naczynia i dodajemy sól z olejem. Dodajemy całość do mąki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto dzielimy na kawałki, resztę przykrywamy ściereczką. Wałkujemy kawałek ciasta, kroimy na kawałki 1 cm i wałkujemy cienko. Nakładamy po 1-2 łyżeczki farszu i lepimy brzegi. Z resztą ciasta robimy to samo. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oliwy. Lekko mieszamy drewnianą łyżką i czekamy jak wypłyną. Od tego czasu gotujemy 2 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi podajemy ze skwarkami z pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram