
Składniki
Ciasto pierogowe :
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml ciepłej wody
Farsz:
- 500 g łososia
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Farsz:
Rybę myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę i szpinak studzimy, dodajemy serek mascarpone, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, podgrzewamy wodę. Przelewamy do osobnego naczynia, dodajemy sól i olej. Dodajemy całość do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wyrabiamy około 15 minut tak aby było elastyczne. Ciasto dzielimy na części a resztę przykrywamy ściereczką. Kawałek wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Nakładamy po 1-2 łyżeczki farszu i lepimy brzegi. Z resztą ciasta robimy tak samo. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, lekko mieszamy drewnianą łyżką i czekamy jak wypłyną. Od tego czasu gotujemy około 2 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.