Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem
Pierogi z łososiem

Składniki

Ciasto pierogowe :

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 500 g łososia
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Farsz:

Rybę myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę i szpinak studzimy, dodajemy serek mascarpone, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, podgrzewamy wodę. Przelewamy do osobnego naczynia, dodajemy sól i olej. Dodajemy całość do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wyrabiamy około 15 minut tak aby było elastyczne. Ciasto dzielimy na części a resztę przykrywamy ściereczką. Kawałek wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Nakładamy po 1-2 łyżeczki farszu i lepimy brzegi. Z resztą ciasta robimy tak samo. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, lekko mieszamy drewnianą łyżką i czekamy jak wypłyną. Od tego czasu gotujemy około 2 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram