
Składniki
Ciasto pierogowe:
- 4 niepełne szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml ciepłej wody
Farsz:
- 500 g ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Farsz:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, rumienimy na oleju i maśle ze szczyptą soli. Ser biały kruszymy, ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy zeszkloną cebulę, ser biały. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko razem mieszamy.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, w osobnym naczyniu mieszamy letnią wodę z solą i olejem. Całość dodajemy do mąki i lekko mieszamy szpatułką. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, jak zaczyna odchodzić od brzegów naczynia przekładamy na stolnicę. Ciasto wyrabiamy dwoma rękoma, aby było elastyczne około 15 minut. Następnie dzielimy na części, jedną część wałkujemy a resztę przykrywamy ściereczką. Kawałek wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Nakładamy po 1-2 łyżeczki farszu i lepimy brzegi. Z resztą ciasta robimy tak samo. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, lekko mieszamy drewnianą łyżką i czekamy aż wypłyną. Od tego czasu gotujemy około 2 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi możemy podawać z podsmażoną cebulką.