
Składniki
Pampuchy:
- 550-600 g mąki pszennej
- 350 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki płynnego masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 7g suszonych drożdzy
Sos:
- 250g boczniaków
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania sera feta
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Po środku robimy dołek, wsypujemy drożdże, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy ciepłe mleko i masło. Zagniatamy dokładnie ciasto, jeśli się za bardzo lepi możemy dodać odrobinę mąki. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formujemy kulki, powinno wyjść około 20 klusek. Zostawiamy jeszcze na około 20 minut aby wyrosły. Kluski parujemy około 10-12 minut, w międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki i boczniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy grzyby, chwilę całość smażymy, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy około 30 minut. Następnie dodajemy pokruszony ser feta, śmietanę i chwilę gotujemy. Sos podajemy z pampuchami i surówką np. z marchewki.