Pampuchy z sosem z boczniaków i pieczarek

Pampuchy z sosem z boczniaków i pieczarek
Pampuchy z sosem z boczniaków i pieczarek

Składniki

Pampuchy:

  • 550-600 g mąki pszennej
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki płynnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7g suszonych drożdzy

Sos:

  • 250g boczniaków
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Po środku robimy dołek, wsypujemy drożdże, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy ciepłe mleko i masło. Zagniatamy dokładnie ciasto, jeśli się za bardzo lepi możemy dodać odrobinę mąki. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formujemy kulki, powinno wyjść około 20 klusek. Zostawiamy jeszcze na około 20 minut aby wyrosły. Kluski parujemy około 10-12 minut, w międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki i boczniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy grzyby, chwilę całość smażymy, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy około 30 minut. Następnie dodajemy pokruszony ser feta, śmietanę i chwilę gotujemy. Sos podajemy z pampuchami i surówką np. z marchewki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram