Składniki
Naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka śmietany
- 4 łyżki oleju
Farsz:
- 100 g jarmużu
- 200 g sera fety
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 6 orzechów włoskich
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy resztę składników na naleśniki( oprócz oleju). Dokładnie mieszamy mikserem i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Jarmuż dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i osuszamy. Usuwamy grube łodygi, liście bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażymy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy jarmuż i chwilę podsmażamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawiamy z ognia, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę i pokrojone na małe kawałki orzechy. W tym czasie smażymy naleśniki. Pierwszy naleśnik smażymy na odrobinie oleju, następnie do ciasta dodajemy resztę oleju. Dokładnie mieszamy i dalej smażymy naleśniki. Usmażone wypełniamy farszem, zawijamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy na patelni.