Naleśniki z jarmużem

Składniki

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 4 łyżki oleju

Farsz:

  • 100 g jarmużu
  • 200 g sera fety
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 6 orzechów włoskich
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

Do miski wbijamy jajka, dodajemy resztę składników na naleśniki( oprócz oleju). Dokładnie mieszamy mikserem i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Jarmuż dokładnie myjemy pod bieżąca wodą i osuszamy. Usuwamy grube łodygi, liście bardzo drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażymy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy jarmuż i chwilę podsmażamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawiamy z ognia, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę i pokrojone na małe kawałki orzechy. W tym czasie smażymy naleśniki. Pierwszy naleśnik smażymy na odrobinie oleju, następnie do ciasta dodajemy resztę oleju. Dokładnie mieszamy i dalej smażymy naleśniki. Usmażone wypełniamy farszem, zawijamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy na patelni.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram