Makaron z pieczarkami i ciecierzycą

Składniki

  • 300 g makaronu świderki (ugotowanego al dente)
  • 500 g pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, oregano, bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 5 łyżek naturalnego jogurtu o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie wrzucamy umyte i pokrojone w paski papryki. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, dodajemy przyprawy i podsmażamy około 10 minut. Na koniec dorzucamy odsączoną ciecierzycę i kapary. Wszystko razem dusimy do momentu aż warzywa zmiękną. Mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy posypane natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram