Składniki
- 300 g makaronu świderki (ugotowanego al dente)
- 500 g pieczarek
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- garść pokrojonej natki pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- po 1 łyżeczce: ziół prowansalskich, oregano, bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
- 5 łyżek naturalnego jogurtu o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie wrzucamy umyte i pokrojone w paski papryki. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, dodajemy przyprawy i podsmażamy około 10 minut. Na koniec dorzucamy odsączoną ciecierzycę i kapary. Wszystko razem dusimy do momentu aż warzywa zmiękną. Mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy posypane natką pietruszki.