
Składniki
- 250 g makaronu bezglutenowego penne
- 200 g krewetek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 serek mascarpone
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy (może być oliwa z suszonych pomidorów)
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Krewetki myjemy, oczyszczamy i suszymy na ręczniku papierowym. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy. Wrzucamy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy serek mascarpone, śmietanę i lubczyk. Chwilkę razem gotujemy. Wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.