Makaron z krewetkami i mascarpone

Makaron z krewetkami i mascarpone
Makaron z krewetkami i mascarpone

Składniki

  • 250 g makaronu bezglutenowego penne
  • 200 g krewetek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 serek mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy (może być oliwa z suszonych pomidorów)
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Krewetki myjemy, oczyszczamy i suszymy na ręczniku papierowym. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy. Wrzucamy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy serek mascarpone, śmietanę i lubczyk. Chwilkę razem gotujemy. Wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram