Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g krewetek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g jadalnych kasztanów
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po 1/2 łyżeczki : lubczyku, oregano, garam masala
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
Kasztany myjemy i namaczamy w wodzie na około 15 minut. Następnie nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Do gotującej wody przekładamy kasztany i gotujemy około 35-40 minut. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i sprawdzamy czy już są miękkie. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W dużym garnku na oliwie z oliwek przez chwilę podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy obrane i oczyszczone krewetki. Smażymy około 2-3 minuty, aż staną się różowe. Krewetki z czosnkiem wyjmujemy z garnka i odkładamy na bok. Do tego samego garnka dodajemy posiekane kasztany i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki z całą zawartością. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy krewetki do sosu i gotujemy przez kilka minut, aż wszystko się razem podgrzeje. Na końcu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy gorący makaron z kasztanami i krewetkami. Posypujemy świeżą, pokrojoną natką pietruszki przed podaniem.