Makaron z jadalnymi kasztanami i krewetkami

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g krewetek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g jadalnych kasztanów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1/2 łyżeczki : lubczyku, oregano, garam masala
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

Kasztany myjemy i namaczamy w wodzie na około 15 minut. Następnie nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Do gotującej wody przekładamy kasztany i gotujemy około 35-40 minut. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i sprawdzamy czy już są miękkie. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W dużym garnku na oliwie z oliwek przez chwilę podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy obrane i oczyszczone krewetki. Smażymy około 2-3 minuty, aż staną się różowe. Krewetki z czosnkiem wyjmujemy z garnka i odkładamy na bok. Do tego samego garnka dodajemy posiekane kasztany i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki z całą zawartością. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy krewetki do sosu i gotujemy przez kilka minut, aż wszystko się razem podgrzeje. Na końcu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy gorący makaron z kasztanami i krewetkami. Posypujemy świeżą, pokrojoną natką pietruszki przed podaniem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram