
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 200 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- cząstki cytryny
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone), oczyszczamy i myjemy. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Cukinie bardzo dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Strugamy długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw (środkową część cukinii z nasionami nie wykorzystujemy). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy krewetki i obsmażamy z każdej strony około 2 minuty (aż będą różowe). Dodajemy makaron z cukinii i wszystko razem dusimy około 1-2 minuty. Pod koniec dodajemy nać pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykładamy na talerze i podajemy z cząstkami cytryny.