Leczo z dyni i cukinii

Składniki

  • 600 g dyni
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów z chilli
  • 2 łyżki oleju
  • po jednej łyżeczce: wędzonej czerwonej papryki, bazylii i curry
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażamy, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Umytą i pokrojoną w pół plastry cukinię dorzucamy do garnka. Dynie obieramy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i wlewamy około 1 szklankę wody. Dusimy na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Leczo możemy podawać z ugotowanym ryżem i posypane pokrojoną natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram