Składniki
- 600 g dyni
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów z chilli
- 2 łyżki oleju
- po jednej łyżeczce: wędzonej czerwonej papryki, bazylii i curry
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażamy, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Umytą i pokrojoną w pół plastry cukinię dorzucamy do garnka. Dynie obieramy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i wlewamy około 1 szklankę wody. Dusimy na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Leczo możemy podawać z ugotowanym ryżem i posypane pokrojoną natką pietruszki.