Leczo warzywne z tofu

Leczo warzywne z tofu
Leczo warzywne z tofu

Składniki

  • 2 cukinie
  • 3 czerwone papryki
  • 3 papryki głogowskie
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 1 mały brokół
  • 2 marchewki
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek kroimy w piórka. Tofu kroimy w kostkę, dodajemy sos sojowy i odstawiamy na około 20 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w grubsze plastry. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cukinię kroimy na grubą kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem kilka minut. Dodajemy marchewki, podsmażamy, cały czas mieszając, około 10 minut. Następnie dodajemy papryki, pieczarki, brokuła i smażymy kolejne 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Na końcu dodajemy cukinie i przyprawy, chwilę podsmażamy. Na łyżce oleju podsmażamy tofu, dodajemy do warzyw i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram