
Składniki
- 2 cukinie
- 3 czerwone papryki
- 3 papryki głogowskie
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 1 mały brokół
- 2 marchewki
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka lubczyku
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek kroimy w piórka. Tofu kroimy w kostkę, dodajemy sos sojowy i odstawiamy na około 20 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w grubsze plastry. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cukinię kroimy na grubą kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem kilka minut. Dodajemy marchewki, podsmażamy, cały czas mieszając, około 10 minut. Następnie dodajemy papryki, pieczarki, brokuła i smażymy kolejne 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Na końcu dodajemy cukinie i przyprawy, chwilę podsmażamy. Na łyżce oleju podsmażamy tofu, dodajemy do warzyw i ewentualnie doprawiamy do smaku.