
Składniki
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 50 g suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 200 g makaronu np. świderki
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania
Grzyby zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut. Odcedzamy na sitku przez kilka minut i kroimy w paski. Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą z grzybów, tak żeby kapusta była cała zakryta (można dodać wody). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka (około 40 minut). W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy olej z suszonych pomidorów, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy grzyby i dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do podduszonych grzybów z cebulą dodajemy kapustę i pokrojone w kostkę suszone pomidory. Dusimy około 5 minut, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Chwilę razem podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.