Krokiety z pieczarkami

Składniki

Naleśniki:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 80 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • serek topiony śmietankowy
  • 15 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Panierka:

  • 3 jajka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy i smażymy na lekko natłuszczonej patelni. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę kilka minut. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony, aż się rozpuści. Następnie dorzucamy ser żółty i mieszamy dokładnie bez podgrzewania. Z naleśników i farszu przygotowujemy krokiety. Obtaczamy je w rozmąconych jajkach, bułce tartej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram