Składniki
Naleśniki:
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Farsz:
- 80 g pieczarek
- 2 duże cebule
- serek topiony śmietankowy
- 15 g startego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Panierka:
- 3 jajka
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy i smażymy na lekko natłuszczonej patelni. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę kilka minut. Dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony, aż się rozpuści. Następnie dorzucamy ser żółty i mieszamy dokładnie bez podgrzewania. Z naleśników i farszu przygotowujemy krokiety. Obtaczamy je w rozmąconych jajkach, bułce tartej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem.