Krewetki z bobem

Krewetki z bobem

Składniki

  • 200 g krewetek
  • 450 g mrożonego bobu
  • 4 łyżeczki alg morskich suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oliwy (może być oliwa z suszonych pomidorów)
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Algi morskie przekładamy do miseczki, zalewamy ciepłą wodą na 10 minut i przekładamy na sitko. Krewetki myjemy, oczyszczamy i suszymy na ręczniku papierowym. W międzyczasie gotujemy bób według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy, oliwę wrzucamy krewetki i przyprawy. Smażymy około 2 minuty i pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone suszone pomidory. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy i dodajemy ugotowany bób. Dokładnie wszystko mieszamy, zestawiamy z ognia i na końcu dodajemy algi morskie. Krewetki z bobem możemy podać na obiad lub kolację.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram