
Składniki
- 200 g krewetek
- 450 g mrożonego bobu
- 4 łyżeczki alg morskich suszonych
- 4 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oliwy (może być oliwa z suszonych pomidorów)
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Algi morskie przekładamy do miseczki, zalewamy ciepłą wodą na 10 minut i przekładamy na sitko. Krewetki myjemy, oczyszczamy i suszymy na ręczniku papierowym. W międzyczasie gotujemy bób według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy, oliwę wrzucamy krewetki i przyprawy. Smażymy około 2 minuty i pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone suszone pomidory. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy i dodajemy ugotowany bób. Dokładnie wszystko mieszamy, zestawiamy z ognia i na końcu dodajemy algi morskie. Krewetki z bobem możemy podać na obiad lub kolację.