Kotlety ziemniaczano-twarogowe

Kotlety ziemniaczano-twarogowe
Kotlety ziemniaczano-twarogowe

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do miski przekładamy ziemniaki, pokruszony ser biały, cebulę z czosnkiem i jajka. Dodajemy lubczyk, gałkę muszkatołową, sól i sporą ilość pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy kotleciki i obtaczamy je dokładnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Możemy podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram