
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do miski przekładamy ziemniaki, pokruszony ser biały, cebulę z czosnkiem i jajka. Dodajemy lubczyk, gałkę muszkatołową, sól i sporą ilość pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy kotleciki i obtaczamy je dokładnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Możemy podawać z sosem pieczarkowym i surówką.