
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 250 g boczniaków
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, gotujemy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Z boczniaków odcinamy twarde końcówki, resztę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę kilka minut, dodajemy czosnek i boczniaki. Wszystko razem smażymy kilka minut i odstawiamy do wystudzenia. Przekładamy do ziemniaków, dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Podajemy na obiad lub kolację.