Kotlety z ziemniaków i boczniaków

Kotlety z ziemniaków i boczniaków
Kotlety z ziemniaków i boczniaków

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 250 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, gotujemy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Z boczniaków odcinamy twarde końcówki, resztę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę kilka minut, dodajemy czosnek i boczniaki. Wszystko razem smażymy kilka minut i odstawiamy do wystudzenia. Przekładamy do ziemniaków, dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Podajemy na obiad lub kolację.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram