Składniki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 170 g tuńczyka w puszce
- 1 jajko
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- mąka krupczatka do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy odsączonego tuńczyka. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i pietruszkę. Na koniec dodajemy jajko, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 10 minut. Formujemy kotleciki, panierujemy w mące krupczatce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotlety możemy podać z surówką i ugotowanymi ziemniaczkami.