Kotlety z tuńczyka

Kotlety z tuńczyka
Kotlety z tuńczyka

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 170 g tuńczyka w puszce
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka krupczatka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy odsączonego tuńczyka. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i pietruszkę. Na koniec dodajemy jajko, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 10 minut. Formujemy kotleciki, panierujemy w mące krupczatce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotlety możemy podać z surówką i ugotowanymi ziemniaczkami.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram