Kotlety z marchewki i soczewicy

Kotlety z marchewki i soczewicy
Kotlety z marchewki i soczewicy

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • olej

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą , przekładamy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości, solimy dopiero pod koniec gotowania. W międzyczasie obieramy marchewkę, czosnek i cebulę. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i marchewkę, smażymy chwilkę aż marchewka zmięknie, przekładamy do miski i jak chwilkę ostygnie blendujemy. Dodajemy ugotowaną i przestudzoną soczewicę i resztę składników. Masę dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 0,5 h. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram