
Składniki
- 3 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 100 g kaszy pęczak
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki lubczyku, imbiru, curry i kurkumy
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju. Marchewkę, kaszę i cebulę przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy, koperek i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotleciki możemy podać z lekką sałatką z sosem winegret.