Kotlety z marchewki i kaszy pęczak

Kotlety z marchewki i kaszy pęczak
Kotlety z marchewki i kaszy pęczak

Składniki

  • 3 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku, imbiru, curry i kurkumy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju. Marchewkę, kaszę i cebulę przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawy, koperek i bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotleciki możemy podać z lekką sałatką z sosem winegret.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram