Składniki
- 500 g łososia
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kromka chleba + mleko do namoczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Łososia umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, sprawdzić czy nie ma ości. Kromkę chleba namoczyć w mleku aż całkowicie zmięknie. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, rybę posiekać jak najdrobniej nożem. Do miski dodać dobrze odciśniętą kromkę chleba, rybę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną nać pietruszki, jajko i 3 łyżki bułki tartej. Następnie dodać przyprawy oraz pieprz i sól do smaku, wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotleciki obtaczając w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.