
Składniki
- 200 g kaszy jaglanej
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 garście szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka lubczyku
- zmielone płatki owsiane do panierowania kotletów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Kaszę płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Połowę ugotowanej kaszy dokładnie blendujemy i przekładamy do miski. Dodajemy drugą połowę kaszy, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Formujemy kotleciki i obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki możemy podawać z sosem pieczarkowym.