Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej
Kotlety z kaszy jaglanej

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 garście szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • zmielone płatki owsiane do panierowania kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Połowę ugotowanej kaszy dokładnie blendujemy i przekładamy do miski. Dodajemy drugą połowę kaszy, pokrojony szczypiorek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Formujemy kotleciki i obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki możemy podawać z sosem pieczarkowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram