Składniki
- 1/2 ugotowanego kalafiora
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka pokrojonego koperku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka lubczyku
Sposób przygotowania
Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy sól i gotujemy około 20 minut. Następnie odstawiamy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około 10 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy. Do miski przekładamy ugotowanego kalafiora i ugniatamy widelcem. Dodajemy ugotowaną komosę i resztę składników. Masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki możemy podać z sałatą i rzodkiewką z sosem winegret.