Kotlety z kalafiora i komosy ryżowej

Składniki

  • 1/2 ugotowanego kalafiora
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka pokrojonego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania

Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy sól i gotujemy około 20 minut. Następnie odstawiamy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około 10 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy. Do miski przekładamy ugotowanego kalafiora i ugniatamy widelcem. Dodajemy ugotowaną komosę i resztę składników. Masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki możemy podać z sałatą i rzodkiewką z sosem winegret.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram