
Składniki
- 1/2 ugotowanego kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej + do obtoczenia
- po 1/4 pęczka natki pietruszki, koperku i szczypiorku
- po 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku, curry, przyprawy gyros
- szczypta chili i gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ugotowanego kalafiora przekładamy do miski i ugniatamy widelcem. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szczypiorek, natkę pietruszki, koperek myjemy i osuszamy. Kroimy drobno i dodajemy do kalafiora. Następnie dodajemy jajko i resztę składników. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotlety z kalafiora możemy podawać z ziemniakami i surówką.