Kotlety z kalafiora

Składniki

  • 1/2 ugotowanego kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej + do obtoczenia
  • po 1/4 pęczka natki pietruszki, koperku i szczypiorku
  • po 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku, curry, przyprawy gyros
  • szczypta chili i gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ugotowanego kalafiora przekładamy do miski i ugniatamy widelcem. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szczypiorek, natkę pietruszki, koperek myjemy i osuszamy. Kroimy drobno i dodajemy do kalafiora. Następnie dodajemy jajko i resztę składników. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Kotlety z kalafiora możemy podawać z ziemniakami i surówką.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram