
Składniki
- 2 puszki białej fasoli
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 6 łyżek zblendowanych płatków owsianych
- 1/3 szklanki bułki tartej + do obtaczania kotletów
- garść pokrojonej natki pietruszki
- garść pokrojonego koperku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Fasolę odsączamy na sitku, przekładamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju przez kilka minut, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Masę z fasoli przekładamy do miski, dodajemy jajka i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Następnie wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą, natkę pietruszki, koperek i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety z fasoli możemy podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką lub z zasmażanymi buraczkami.