Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli
Kotlety z fasoli

Składniki

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek zblendowanych płatków owsianych
  • 1/3 szklanki bułki tartej + do obtaczania kotletów
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • garść pokrojonego koperku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Fasolę odsączamy na sitku, przekładamy do wysokiego naczynia i dokładnie blendujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju przez kilka minut, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Masę z fasoli przekładamy do miski, dodajemy jajka i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Następnie wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą, natkę pietruszki, koperek i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety z fasoli możemy podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką lub z zasmażanymi buraczkami.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram