Kotlety z cukinii

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka otrąb żytnich
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy, ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy na sitko. Solimy i odstawiamy na około 15 minut. Odciskamy nadmiar wody i przekładamy do miski. Do cukinii dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodajemy obie mąki, otręby, bułkę tartą, jajko ,przyprawy oraz pokrojoną natkę pietruszki i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut do zrumienienia. Kotleciki możemy podawać z ziemniaczkami, fasolką szparagową oraz z sałatą z jogurtem naturalnym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram