Składniki
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka otrąb żytnich
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy, ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy na sitko. Solimy i odstawiamy na około 15 minut. Odciskamy nadmiar wody i przekładamy do miski. Do cukinii dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodajemy obie mąki, otręby, bułkę tartą, jajko ,przyprawy oraz pokrojoną natkę pietruszki i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut do zrumienienia. Kotleciki możemy podawać z ziemniaczkami, fasolką szparagową oraz z sałatą z jogurtem naturalnym.