
Składniki
- 1 średni brokuł
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 5 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki szczypiorku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut. Przekładamy do miski, ugniatamy widelcem i dodajemy jajka starte na dużych oczkach tarki. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ser żółty, wbijamy jajko. Wsypujemy płatki owsiane i bułkę tartą. Dodajemy przyprawy, koperek i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotleciki możemy podać np. z ulubioną kaszą, ryżem, ugotowanymi ziemniaczkami i surówką.