Kotlety brokułowo-jajeczne

Kotlety brokułowo-jajeczne
Kotlety brokułowo-jajeczne

Składniki

  • 1 średni brokuł
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego sera żółtego
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut. Przekładamy do miski, ugniatamy widelcem i dodajemy jajka starte na dużych oczkach tarki. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ser żółty, wbijamy jajko. Wsypujemy płatki owsiane i bułkę tartą. Dodajemy przyprawy, koperek i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotleciki możemy podać np. z ulubioną kaszą, ryżem, ugotowanymi ziemniaczkami i surówką.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram