
Składniki
- 50 g ryżu
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- kilka zielonych szparagów bez główek
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- garść pokrojonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ryż i kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę przez kilka minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy pokrojone szparagi. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, lubczyk, sól i pieprz. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Przekładamy do kaszy i ryżu, dodajemy jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą. Całą masę dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut. Kotleciki możemy podawać na obiad lub na kolację.