Kotleciki z ryżu i kaszy jaglanej

Kotleciki z ryżu i kaszy jaglanej
Kotleciki z ryżu i kaszy jaglanej

Składniki

  • 50 g ryżu
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • kilka zielonych szparagów bez główek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ryż i kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę przez kilka minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy pokrojone szparagi. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, lubczyk, sól i pieprz. Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Przekładamy do kaszy i ryżu, dodajemy jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą. Całą masę dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez kilka minut. Kotleciki możemy podawać na obiad lub na kolację.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram