
Składniki
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 1 torebka kaszy bulgur
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 6 pieczarek
- 2 łyżki pokrojonej naci pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka bułki tartej+kilka łyżek do obtoczenia
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na 1 łyżce oleju. Przekładamy do kaszy, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ryżową i bułkę tartą oraz resztę składników. Masę dokładnie mieszamy, odstawiamy na około 15 minut. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Kotleciki możemy podać z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty.