Kotleciki z kaszy

Kotleciki z kaszy
Kotleciki z kaszy

Składniki

  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 torebka kaszy bulgur
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki pokrojonej naci pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka bułki tartej+kilka łyżek do obtoczenia

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i przekładamy do miski. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na 1 łyżce oleju. Przekładamy do kaszy, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ryżową i bułkę tartą oraz resztę składników. Masę dokładnie mieszamy, odstawiamy na około 15 minut. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. Kotleciki możemy podać z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram