Kotleciki z brokuła

Kotleciki z brokuła
Kotleciki z brokuła

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego wędzonego sera żółtego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut. Dokładnie odcedzamy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia. W międzyczasie na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przestudzone brokuły siekamy nożem, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i ser żółty. Mieszamy, dodajemy mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy masę na około 10 minut. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut z obu stron do zrumienienia. Kotleciki możemy podawać z dipem jogurtowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram