
Składniki
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki startego wędzonego sera żółtego
- 2 i 1/2 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut. Dokładnie odcedzamy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia. W międzyczasie na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przestudzone brokuły siekamy nożem, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i ser żółty. Mieszamy, dodajemy mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy masę na około 10 minut. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut z obu stron do zrumienienia. Kotleciki możemy podawać z dipem jogurtowym.