
Składniki
- 2 surowe jajka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej + do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju. W misce mieszamy starte jajka, podsmażoną cebulę, surowe jajka, bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy. Jeżeli masa będzie za rzadka dodajemy więcej bułki tartej. Masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Kotleciki świetnie smakują z ziemniakami i surówką z marchewki albo mizerią. Można też zrobić je w wersji z sosem pieczarkowym.