
Składniki
- 1 surowe jajko
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo i drobno kroimy. Kaszę przekładamy na sitko płuczemy zimną a następnie wrzącą wodą. Przekładamy do garnka, wlewamy 1 i 1/4 wody, gotujemy około 10 minut co chwilę mieszamy. Pod koniec gotowania lekko solimy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Następnie przekładamy kaszę do dużej miski. Jak wystygnie dodajemy jajka, masło, drobno pokrojoną natkę pietruszki, prażony sezam, surowe jajko, przyprawy. Masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju około 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.