Kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne

Składniki

  • 2 surowe jajka
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bułki tartej + do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju. W misce mieszamy starte jajka, podsmażoną cebulę, surowe jajka, bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy. Jeżeli masa będzie za rzadka dodajemy więcej bułki tartej. Masę dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Kotleciki świetnie smakują z ziemniakami i surówką z marchewki albo mizerią. Można też zrobić je w wersji z sosem pieczarkowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram