Kopytka z sosem pieczarkowym

Składniki

Kopytka:

  • 1 kg ziemniaków( po obraniu )
  • 1 niepełna szklanka mąki + do podsypania
  • 1 jajko

Sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, lekko studzimy. W międzyczasie przygotowujemy sos, pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody. Następnie dodajemy masło, sos sojowy, pieprz i śmietanę z odrobiną wody. Chwilę dusimy na małym ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, szczyptę soli. Zagniatamy bardzo szybko ciasto, jeżeli jeszcze się klei dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy na stolnicę, wysypaną mąką. Dzielimy na kilka kawałków, z każdej części formujemy wałek. Lekko go spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. Kopytka gotujemy porcjami w osolonej wodzie, mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy z sosem pieczarkowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram