Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 400 g śliwek węgierek
- masło
- bułka tarta
- cukier
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę, studzimy. W międzyczasie myjemy śliwki i usuwamy pestki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, jeżeli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek , dzielimy go na części. Formujemy na dłoni placuszki, nakładamy na środek śliwkę, posypujemy odrobiną cukru, zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy i polewamy knedle.