Knedle ze śliwkami

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 400 g śliwek węgierek
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę, studzimy. W międzyczasie myjemy śliwki i usuwamy pestki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, jeżeli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek , dzielimy go na części. Formujemy na dłoni placuszki, nakładamy na środek śliwkę, posypujemy odrobiną cukru, zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy i polewamy knedle.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram