Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 1 jajko
  • sól
  • około 400 g truskawek
  • śmietana i cukier do podania

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, studzimy. W międzyczasie truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeżeli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy na dłoni placuszki, nakładamy na środek truskawki, posypujemy odrobiną cukru, zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram