
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
- 1 jajko
- sól
- około 400 g truskawek
- śmietana i cukier do podania
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, studzimy. W międzyczasie truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeżeli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy na dłoni placuszki, nakładamy na środek truskawki, posypujemy odrobiną cukru, zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.