
Składniki
Knedle:
- 1 kg ziemniaków
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 1 kg rabarbaru
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. W międzyczasie przygotowujemy farsz na knedle. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy rabarbar i jabłka. Smażymy kilka minut i pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cynamon i kardamon. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ziemniaki przekładamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeżeli jeszcze klei się do rąk dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy placuszki, na środek nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi i formujemy ładne kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy i polewamy knedle.