Knedle z rabarbarem i jabłkami

Knedle z rabarbarem i jabłkami
Knedle z rabarbarem i jabłkami

Składniki

Knedle:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo:

  • masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. W międzyczasie przygotowujemy farsz na knedle. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki około 2 cm. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy rabarbar i jabłka. Smażymy kilka minut i pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cynamon i kardamon. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ziemniaki przekładamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeżeli jeszcze klei się do rąk dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy placuszki, na środek nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi i formujemy ładne kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy i polewamy knedle.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram