
Składniki
Knedle:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna
Farsz:
- około 0,5 l jagód
- cukier
Dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Jagody myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przestudzone ziemniaki przekładamy do miski i wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy na cztery równe części, wyciągamy jedną czwartą części i na to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli, jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Jeżeli jeszcze klei nam się do rąk dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy placuszki, na środek nakładamy jagody i posypujemy cukrem. Zlepiamy brzegi i formujemy ładne kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Na małej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy do zrumienienia bułki i polewamy knedle.