Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 1 mała dynia piżmowa
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę, studzimy. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i usuwamy miąższ. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z masłem. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon i smażymy do momentu aż dynia będzie bardzo miękka. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ziemniaki przekładamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeżeli jeszcze klei się do rąk dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy placuszki, na środek nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi i formujemy ładne kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Knedle dyniowe możemy podawać ze śmietaną i cukrem lub polane masłem z bułką tartą.