Knedle z dynią

Knedle z dynią
Knedle z dynią

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę, studzimy. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i usuwamy miąższ. Kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z masłem. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon i smażymy do momentu aż dynia będzie bardzo miękka. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ziemniaki przekładamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeżeli jeszcze klei się do rąk dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy placuszki, na środek nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi i formujemy ładne kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Knedle dyniowe możemy podawać ze śmietaną i cukrem lub polane masłem z bułką tartą.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram