
Składniki
Knedle:
- 1 kg ziemniaków
- około 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- około 400 g borówek
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Borówki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przestudzone ziemniaki przekładamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeżeli jeszcze klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy placuszki, na środek nakładamy borówki i posypujemy cukrem waniliowym. Zlepiamy brzegi i formujemy ładne kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy do zrumienienia bułki i polewamy knedle.