Knedle z borówkami

Knedle z borówkami
Knedle z borówkami

Składniki

Knedle:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • około 400 g borówek
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Borówki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przestudzone ziemniaki przekładamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeżeli jeszcze klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Stolnicę posypujemy mąką i rolujemy wałek z ciasta, dzielimy go na części. Formujemy placuszki, na środek nakładamy borówki i posypujemy cukrem waniliowym. Zlepiamy brzegi i formujemy ładne kulki. Knedle wkładamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą. Chwilę podsmażamy do zrumienienia bułki i polewamy knedle.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram