Kluski śląskie w sosie ziołowym

Składniki

Kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Sos:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki cienko pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oliwy (może być z suszonych pomidorów)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12% o temperaturze pokojowej
  • po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii i ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. W międzyczasie przygotowujemy sos na kluski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy bulion, suszone pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy zioła, sól, pieprz oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje. Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy na cztery równe części, wyciągamy na powierzchnię jedną czwartą części. Na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy jednolite ciasto, nabieramy porcje i toczymy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Trochę spłaszczamy i robimy wgłębienie z dołkiem po środku. Gotujemy w osolonym wrzątku około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski podajemy polane sosem ziołowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram