Kluski śląskie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Studzimy, przekładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię. Dzielimy na cztery równe części, wyciągamy na powierzchnię jedną czwartą ziemniaków. Na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy jednolite ciasto, nabieramy porcje. Toczymy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Trochę spłaszczamy i robimy wgłębienie z dołkiem po środku. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Możemy podać z np. z sosem pieczarkowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram