
Składniki
- 125 g kaszy kuskus
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- około 10 pomidorów suszonych w oleju
- po 1 łyżeczce : oregano, bazylii, lubczyku, kurkumy i wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
- pieprz i sól do smaku
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy pod szczelnym przykryciem na 5 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, cukinie w półplasterki. Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oleju z pomidorów, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy cukinię i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy przyprawy, pokrojone pomidory suszone i jeszcze chwilę smażymy. Na końcu dodajemy musztardę i kaszę kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczek i podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki.